piątek, 20 grudnia 2013

Gruszka aligatora

Tak w niektórych zakątkach Świata bywa nazywane awokado. Wbrew pozorów zalicza się je do owoców, a nie do warzyw. Tłusty to owoc, ale na szczęście zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz omega-3 ( tłuszcze dobre dla serca;)). W awokado znajdziemy też znaczne ilości potasu i witamin z grupy B oraz E i K jak również kwas foliowy (mega ważny dla kobiet w ciąży!). Składnikom zawartym w awokado przypisuje się działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe (ze względu na zawartość przeciwutleniacza - glutationu). Mówi się też, że poprawiają wchłanianie niektórych składników odżywczych tj. np.  karotenoidy.
Samo w sobie awokado nie jest niestety pyszne, no chyba że jesteście zwolennikami mdłych smaków. Dobrze za to komponuje się w licznych sałatkach (jak dla mnie świetnie uzupełnia smak jajek czy tuńczyka. Polecam Wam też przepis na szybka pastę z awokado, która świetnie nadaje się na kanapki - wystarczy rozgnieść pokrojone kawałki dojrzałego awokado (bez skórki oczywiście) i doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pycha:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz