piątek, 6 grudnia 2013

Pierniczki

Dziś Mikołajki, więc postanowiłam wprowadzić się w świąteczny klimat i wzięłam się za pieczenie pierniczków. Trochę już na to za późno i nie wiem, czy zmiękną do Świąt (proces "mięknięcia" twa 3-4 tygodnie), ale frajdę miałam z tego wielką i w dodatku w całym domu pachnie korzennymi przyprawami:)

Wprawdzie pierniczki nie występują na liście smakołyków dopuszczonych do spożycia przed Panią Dietetyk, ale i tak warto je upiec chociażby do celów dekoracyjnych (bo jak spojrzycie na przepis, to zgodzicie się ze mną, że takie pierniki na pewno zwiększają ilość centymetrów  w biodrach;P).

PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI (sama go oczywiście nie wymyśliłam, ale już nie pamiętam skąd go mam, bo korzystam z niego od lat)

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko (+1 jajko do posmarowania ciasteczek)
1/3 szklanki ciepłego mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Mąkę przesiać na stolnicę. Do mąki wlać rozpuszczony gorący miód (jeśli macie miód, który jest w stanie płynnym w temperaturze pokojowej, to nie trzeba go specjalnie podgrzewać) i wymieszać (najlepiej siekając nożem). Ciągle mieszając, dodawać kolejno: cukier, sodę i przyprawy, a gdy masa ostygnie - masło i 1 jajko.

2) Dolewając stopniowo (po jednej łyżce) mleko, zagniatać ciasto ręką aż będzie średnio twarde i gęste. Po dodaniu całego mleka może się okazać, że ciasto będzie za rzadkie, więc mleko trzeba dodawać z wyczuciem. Dokładnie wyrabiać ciasto ręką aż będzie gładkie (ok. 10 min).

3) Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok 1 cm. Wykrawać ciasteczka, smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach 2-3 cm od siebie.


4) Piec w NAGRZANYM do 180 st.C piekarniku przez ok 15 min. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po ostygnięciu stwardnieją. Należy je wówczas przełożyć do metalowego pojemniczka i szczelnie zamknąć (można też włożyć kawałek suszonego jabłka). Pierniczki powinny zmięknąć po ok 4 tygodniach. Oczywiście w dowolnej chwili można je udekorować lukrem i różnymi posypkami.





Udekorowanymi pierniczkami pochwalę się innym razem, bo dzisiaj padłam po zrobieniu dwóch partii ciastek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz