środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia - warzywo wielofunkcyjne

źródło:przepisy.magazyn-kuchnia.pl
Cukinia to pyszna siostra dyni. Na uwagę zasługuje jej niska kaloryczność - tylko 16 kcal w 100g-wynikająca z wysokiej zawartości wody. Jest warzywem polecanym osobom na diecie bo łączy niską wartość kaloryczną i wysoką wartość odżywczą - witaminy: B1, B2, C, PP, beta-karoten, składniki mineralne. Na uwagę zasługuje również fakt, że cukinia nie kumuluje metali ciężkich:) Ponadto ma działanie odkwaszające. Wszystkie jej zalety sprawiają, że można ją podawać już półrocznym maluchom:)

Można ją jeść na surowo, można grillować, smażyć, gotować, przygotowywać na parze, zrobić z niej placki. Można jeść ze skórką lub bez. Zawsze jest pyszna!


Risotto warzywne z cukinią i groszkiem:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz